"A győzelem nem minden. A győzelem egyedüli és mindenek feletti."

Mészi és a Sport

Zambia kivágta a rezet!

2012. február 15. - Mészi

Akár egy szóvicc is lehetne, mivel Zambiának egyik fő ásványkincse a réz, és emiatt a csapat beceneve a rézgolyók. Zambia pedig kigolyózta Elefántcsontpartot a döntőben a szó szoros értelmében, 11-kel és övé a kupa 2012-ben.

Ami az idei Afrikai Nemzetek kupáját illeti, nagy nem lepődhettünk meg. Mint mindig a játék nem túl magas színvonalú volt, elképesztő kapus bizonytalanságok (mintha egyáltalán nem fektetnének a kapus utánpótlásba energiákat), taktikai fegyelem hiánya. Kicsit ez a semmilyen játék. Nincs is meg az a taktikai fegyelem mint az európai csapatoknál, de az igazi élmény-örömfoci sem ahol csak a játék a lényeg. Valahol a kettő között próbálnak meg lavírozni tudatosan vagy anélkül és a végeredmény az, hogy egyik sem jön össze és elég alacsony színvonalú unalmas meccsek jönnek ki.

Szokásosan volt sok meglepetés a tornán, de aki tapasztal ANK néző annak a meglepetés itt már nem meglepetés. Már egy jó ideje sose az esélyesnek tartott csapatok nyertek tornát. Belejátszhat az is, hogy sok neves futballista mondja le afrikai válogatottságát, vagy nem utazik el a tornára klubja miatt (erről majd egy későbbi írásban bővebben). Véleményem szerint elég senkiházi hozzáállás. Sokáig úgy tűnt összejön a Ghána-Elefántcsontpart döntő a két legerősebb válogatottal, de mivel ez az ANK, ezért borítékolható volt, hogy nem, és már-már szinte az is (a legjobb 4 között), hogy Zambia nyeri meg végül a tornát, és meg is érdemlik. Ami engem illet egyik kedvenc afrikai csapatom Nigéria nem jutott ki így a másik kedvencemnek Malinak szurkoltam, aki végül is bronzérmet nyert ami jó teljesítménynek számít a szintén nem legerősebb csapatával felálló Sasoktól. Szenegált és Marokkót nagyon sajnálom szintén kedvelt csapataimhoz tartoznak, de ők is megérdemlik, hogy kiestek.

Végeredményben ez a torna sem hozott kiemelkedő élményt azonban ezt előre soha nem lehet tudni, és azért mégis csak annak a kontinensnek a tornájáról beszélünk ami (Dél-Amerika mellett) eltartja Európát. Ez volt az 5. Afrikai Nemzetek kupám jövőre jön a 6. A Dél-Afrikai köztársaságba utazunk (képzeletben…)

A bejegyzés trackback címe:

https://meszibacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr304112323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása