"A győzelem nem minden. A győzelem egyedüli és mindenek feletti."

Mészi és a Sport

Dél-Afrika 2010

2010. június 02. - Mészi

Kedves focipajtások, hát újabb mundiálé elé nézünk, és nem is akármilyen elé. Először a történelemben a szívemnek oly kedves afrikai kontinens ad otthon, eme sokfelvonásos drámának! Eme cikk már elég régen a fejembe volt, azonban a lustaság miatt csak most kerül terítékre, azonban még korántsem későn. Na persze az eredeti elképzelésen picit változtatott néhány dolog, ami azóta csúszott be az oldalvonal mellől. És hogy akkor végre elmondjam miről fog ez a poszt szólni - hogy esetleg a hölgy olvasóknak ne is húzzuk tovább az idejét -, hát nem másról mint a focivb-ről. Elmondom kerek-perec én kiknek szurkolok, és kiket tartok esélyesnek a továbbjutásra. Miért? Adódhat a kérdés. Azért mert korábban sokszor fordult elő, hogy a vb előtt megjósoltam sok mindent, aztán éppenséggel bejött, persze utólag mindenki marha okos, és én is megkaptam, hogy utólag találtam ki a dolgokat. Hát most akkor leírjuk időben, hogy ne érhessen kritika. Ebben az is benne van viszont, hogy én sem magyarázhatom később, hogy „így meg úgy”. Másfelől pedig azért, hogy kinyilvánítsam a véleményemet a sok „szakértőnek” akik rendszerint el vannak ájulva az európai álfutballtól, és okosan megmondják a frankót! Más kérdés, hogy nagyrészt besül a mutatvány, és olyankor mindig van mit magyarázni, hogy „na igen de…” , meg a bírók elfújták, meg a körülmények, meg a nagy büdös lószart mama! Szép focira van szükség, nem pedig európai antifutbalra. Joga bonito! Mint oly sok mindent a történelemben ezt a gyönyörű játékot is sikerült az európaiaknak megcsúfítani, persze rögtön tegyük hozzá, ők (angolok) találták fel. Mostanra már egy egyetemes kincs, ahonnan ki kell takarítani az politikusokat és üzletembereket! Na de akkor térjük vissza a zöld gyepre!

 
Amiről még nem lesz szó: a hivatalos zenéről, a labdáról, a mottóról, a helyszínről, a logóról és egy csomó jópofa érdekes dologról. Egyszerűen nincs rá hely, másfelől ez már le van írva sok helyütt. Aki kíváncsi az itt megtalálja! Továbbá részletes elemzés sem lesz, mert arról is sokat olvasni, még sok helyütt fals is, mert egyértelmű esélyesnek hozza ki mondjuk a spanyolokat, vagy az angolokat, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy amikor Európán kívül rendezték a vb-ét, akkor még sose nyert európai csapat. Persze ahogy lenni szokott majd mondják, hogy ez most fog megtörni. Arra is csak egyszer volt példa (1958, Svédországban, és ott Brazília), hogy Európában rendezett vb-én nem európai csapat nyert. Talán ezért nem volt nehéz megjósolni, hogy nem Brazília nyeri a legutóbbi vb-ét Németországban. Mert kedves barátaim a vb-ét csak egy csapat nyerheti meg már egy jó ideje: Brazília. Bár végig gondolva nem jó ez a megállapítás, mert igazából úgy lenne helyes, hogy egyetlen csapat vesztheti el a vb-át és az Brazília. Na most, hogy tisztáztuk melyik a legjobb csapat és én kinek szurkolok (megjegyezem 1993 óta) kezdhetjük is. Még annyit, hogy ez lesz a 5. vb-ém amit teljes egészében nézek.
 
(Érdeklődő hölgyek kedvéért elmondom, a csoportokból az első kettő jut tovább, a másik kettő kiesik).
 
A csoport: Dél-Afrika, Mexikó, Uruguay, Franciaország.
 
Szerintem ez a legkiegyensúlyozottabb csoport, és talán ebből megtippelni a legnehezebb, hogy ki megy tovább. Szurkolás szempontjából csak a franciák ne jussanak tovább, a többi háromból bármelyik kettő megy tovább elégedett leszek! A franciákat a többség továbbjutónak fogja tenni, pedig eléggé szarok voltak. Na persze lehet, hogy most felszívják magukat és ha egy hónappal ezelőtt írtam volna a posztot tovább is vittem volna őket. Uruguay egy sötét ló, 2-szeres világbajnok, de annak már 60 éve, azóta semmi különöset nem tudnak felmutatni, rendszerint nem jutnak ki a vb-re. Most is csak pótselejtezővel. Szerintem hozzák a szokásos kínlódós focijukat, persze egy-két döntetlen benne lehet a játékukban, sőt akár az első meccsen a hitvány franciákat el is kaphatják, akkor esetleg tovább juthatnak. Mexikó mindig jó, és most is erős csapattal jön elvileg. És általában tovább is jutnak a csoportból. Dél-Afrika rendező jogán van jelen, és egy brazil ember az edzője. Nagy rajtuk a nyomás ami nem biztos, hogy segít, de a hazai pálya előnye talán sikert hozhat. Az biztos, hogy papíron ők a leggyengébbek a csoportban, de én meg merem őket tippelni. :-)
 
Tippem: Mexikó, Dél-Afrika
 
B csoport: Argentína, Nigéria, Dél-Korea, Görögország
 
Az argentinoknak van némi szerencséjük, mert egyik ellenfél sem tűnik erősnek. Persze ez csak a látszat. Szurkolás szempontjából ebben a csoportban is jól állok, hiszen a görögökön kívül bármelyik kettő megy tovább örülök neki, bár Nigéria továbbjutása a kontinens miatt nagyon fontos lenne. Argentína Maradonával nem remekelt, azonban az utóbbi meccseit sorba hozta. Nagyon úgy fest, hogy a vb-re azért csak sikerült valamit összerakni, és könnyen lehet, hogy a csúcsforma éppen a vb-re jön ki. Egy biztos papíron ez a csapat magasan a legjobb ebből a csoportból. Ha beüt a szar és csapatként nem is lesznek topon az egyéniségeik valószínűleg továbbviszik a csoportból őket, és hát van egy Messi-jük. De még egyszer mondom azon se lepődnék meg, ha a sokat kritizált Maradona nagyot csapatna ezen a vb-én meglepetésre. Nagyon kéne már egy Argentin-brazil döntő :-) Nigéria saját kontinensen talán esélyesnek számít, bár a 90-es évek nagy csapata már a múlté és nem igazán tudnak nagyot mutatni. Az idei Afrikai nemzetek kupáján sokáig jutottak, de a játékkal komoly gondok voltak. Dél-Koreát soha nem lehet leírni. Ázsia egyik legerősebb csapata. Nagy harcban lehetnek a továbbjutásért, és meg is csíphetik. Görögország, hát ők szépen hanyatlanak lefelé amióta a 2004-es eb címet megnyerték. A csapat azóta csak öregedet, de még mindig kitartanak a német edzőjük mellett. A selejtezőkön sem nyújtottak olyan nagyot. Egy könnyű csoportból jutottak tovább másodiként. Megkockáztatom a csoport utolsó helyét nekik. Na persze Niké istennő lehet, hogy a kegyükbe veszi őket, az Olimposziakkal együtt…
 
Tipp: Argentína, Nigéria
 
C csoport: Anglia, USA, Algéria, Szlovénia
 
Na hát itt máris eljött az első kellemetlen csoport, legalábbis számomra. Tudniillik, ugye az európaiakat nem szeretem, a másik kettőt aki itt van meg ki nem állhatom, legalábbis az USA-t, Algéria csak szimplán nem szimpatikus. Számomra ez az egyik legrosszabb csoport, ennél csak az olaszoké szarabb. Na de nézzük: szívem szerint az algériai és szlovén csapatot látnám szívesen a nyolcaddöntőbe, na most erre van a legkisebb esély… USA semmiképp és a két európai közül akkor már a kisebb csapatot, tudniillik jellemző rám, hogy a kis csapatoknak szeretek szurkolni. Anglia a legerősebb ebben a csoportban és valszeg meg is nyerik sajna a csoportot. Papíron az USA a második legerősebb, na persze tavaly megverték az Európa-bajnok spanyolokat a Konföderációs kupán. Ez alapján az Angolokat is elintézhetik, és elsők lettek a CONCACAF zónában Mexikó előtt, de nekik elég nagy gondjaik szoktak lenni (szerencsére) a vb-n. Bízom a saját kontinensén játszó algériai válogatottban, még ha a konti átellenes oldalán is vannak. Szerintem fel fogják magukat szívni. Azonban nem lennék meglepve ha pontazonosság után jobb gólkülönbséggel vagy hasonlóval mennének tovább az amerikaiak kárára ( a mi örömünkre :-)). Szlovénia elméletileg a leggyengébb a csoportban és szerintem hozzák is az utolsó helyet, még akkor is ha a pótselejtezőn az orosz csapatot verték meg akinek Guus Hiddink volt az edzője.
 
Tipp: Anglia, Algéria
 
D csoport: Németország, Ausztrália, Szerbia, Ghána
 
Szokás a vb-ken halálcsoportról beszélni, ahol a legerősebb csapatok kerülnek össze. Nálam ez az, és nem a brazilok csoportja, de arról majd ott. Németek mindig és mindenhol ott vannak sajnos. :-(  Szerintem ez a német csapat erősebb mint a 4 évvel ezelőtti, még akkor is ha nem állnak most olyan fényesen. A selejtező csoportjukat megnyerték úgy, hogy nem kaptak ki. Papíron a legerősebbek itt. Magam részéről nagyon utálom őket. Talán innen jön az a bátorság, hogy megmerem tippelni, hogy nem mennek tovább, Pedig ilyen nem igazán van a vb-ken, hogy a németek nem jutnak tovább, már ha lehet még németekről beszélni ( a fél csapat lengyel, meg egyéb honosítások, illetve bevándorlók). Ez már nem az az árja válogatott ami bárhol játszik, esélyesként lép pályára. Mondom ezt úgy, hogy a kis piszkosak csak ott vannak állandón a legjobbak között a nagy tornákon. Auszik, hát itt már nem Guus Hiddink a mester, mint négy éve, ahol is a nyolcaddöntőben egy kamu 11-sel a bírók továbbjutatták az olaszokat, hogy nehogy szégyenszemre kiessenek. Aztán megnyerték a vb-át. Hát ilyen a világ dicsősége. Erősnek tartom őket (ausztrálokat), és egyben nagyon sajnálom őket. Mert ha másik csoportba kerülnek akkor bizony továbbjutottak volna. Innen majdnem biztosan nem fognak, pedig tényleg jók. Itt vannak a rácok. Megnyertél a selejtezőcsoportjukat, és most van egy erős csapatuk. Nálam jók a továbbjutásra. Ghána hazai kontinens miatt esélyes volt, azonban az irányító játékosuk Essien kiesett a ringbűl! Biztos, hogy nagyon megérzik az ő hiányát. Ha egy hónappal ezelőtt írtam volna a posztot, akkor biztos továbbjutónak tettem volna. Ha egy hete, akkor biztos nem továbbjutónak. De mivel azóta láttam több játékosukat játszani és a csapatot, azt mondom a hazai hév továbbviszi őket, persze vért fognak izzadni az biztos. Szívem szerint azt látnám ha az Ausztrál és a ghánai csapat jutna tovább, és a két európai meg megy is haza minél előbb arra a kontinensre ahova való. Azonban sajnos erre kicsi az esély.
 
Tipp: Szerbia, Ghána
 
E csoport: Hollandia, Dánia, Japán, Kamerun
 
Már ki lehet találni az eddigiekből, hogy a Japán, Kamerun párosítást látnám szívesen továbbjutni ebből a csoportból. Erre megint csak kicsi az esély. A realitás az, hogy a nagyon erős hollandok megnyerik a csoportot, és a másik három csapat verekszik a második helyért. Nagyjából egyforma erősségű csapatnak tartom ezen 3 alakulatot. Talán lejt a hazai kontinens Kamerunnak. Azonban sajnos már ők is messze vannak a régebbi erős csapataiktól. Dánia erős, de Eto’o továbblövi Kamerunt. Japánnak sajnos megintcsak nem sikerül majd továbbjutnia. Csak halkan jegyzem meg, félek Dániától …
 
Tipp: Hollandia, Kamerun.
 
F csoport: Olaszország, Paraguay, Új-Zéland, Szlovákia
 
Az olaszok szokásukhoz híven megint lefizették a szerencse istenét, méghozzá jó alaposan. A legutálatosabb csapat a világon. Nem tudom elmondani, milyen öröm számomra ha bukni látom őket. Sajnos ez ebben a csoportban nem fog megtörténni. Tovább fognak jutni, bár nem vennék rá mérget, hogy elsőként. Új-Zéland papíron a leggyengébb, és ezt azt hiszem hozzák is. Szlovákia és Paraguay számomra az egyik legérdekesebb meccs lesz. Paraguay-ról azt mondják az eddigi legerősebb kerettel érkezik, Szlovákia pedig csoportelsőként jutott tovább a – véleményem szerint – legerősebb európai selejtezőcsoportból. Na persze a szláv csoport azért megint más, mint egy jó kis fűszeres dél-amerikai csapat. Gondolom azt a vágyamat, hogy Új-Zéland és Paraguay jusson tovább, elég sokan megmosolyogják. Persze reménykedni lehet.
 
Tipp: Olaszország, Paraguay
 
G csoport: Brazília, Észak-Korea, Portugália, Elefántcsontpart
 
Az állítólagos halálcsoport. Érdekes, én csak egy igazán erős csapatot látok itt. Persze gondolom velem van a baj. Kezdjük a két legegyszerűbb kérdéssel. Az északi kommunisták nem sók sót esznek majd meg ebben a csoportban, pont nélkül lesznek utolsók. Brazília pedig (ajánlom neki) csoportelső. Sokan pedig nagy harcot várnak Portugália és Elefántcsontpart között. Na most a portugálok velünk voltak egy csoportba, így saját szemünkkel láthattuk, hogy nem képviselnek nagy erőt. Az, hogy minket elintéztek az nem eredmény. Elefántcsontpart iszonyúan bizonyítani akar az idei Afrikai nemzet kupája malőrje miatt. Tovább is mennek. Ez az egyetlen olyan csoport, ahol a tippem megegyezik a óhajommal is már ami a továbbjutást jelenti.
 
Tipp: Brazília, Elefántcsontpart
 
H csoport: Spanyolország, Svájc, Honduras, Chile
 
A spanyolok sem panaszkodhatnak a szerencsére. Bár nem lesz azért sétagalopp. A spanyolokat tartják a vb legfőbb esélyesének. Tipikus. Azért mert megnyerte az eb-ét az már elég, hogy a sok divatdrukker tóduljon Hispánia lábai elé. Felhívnám a figyelmet, hogy az eb nem egy vb. Arra is felhívnám figyelmet, amit már korábban mondtam, hogy soha nem nyert európai csapat Európán kívül. És most akkor tegyük végre tisztába a felesleges izgalmak elkerülése végett, hogy Spanyolország nem fogja a vb-ét megnyerni! Ne felejtsük el, hogy az utóbbi 4 vb-n harmatgyenge teljesítményt hozott, és volt, amikor a csoportból sem jutott tovább, és azt is megjegyezném mindannyiszor esélyesként tartották őket számon, és minden vb-n nagy spanyol kiugrást jósoltak. A sorsolásból adódóan a csoportból rutinból továbbjut persze. Honduras és Chile továbbjutása mint kívánalom eléggé földtől elrugaszkodott, de majd imádkozom a görög istenekhez J Honduras lesz valószínűleg a csoportutolsó, míg a továbbjutás Svájc és Chile között dől el. Sajnos a svájciak eléggé piszkos kis csapat, és valahogy mindig továbbjutnak, de nálam az a dél-amerikai csapat aki második helyen végez (Brazília) mögött a selejtezőcsoportjában, elég okot ad a bizalomra!
 
Tipp: Spanyolország, Chile
 
Na most kezdjünk el egy kicsit játszani! Mondjuk nézzük meg mi lenne, azok a csapatok jutnának tovább amelyeket megtippeltem. Kisérjük végig az útjukat a továbbiakban!
 
Nyolcaddöntő: (itt a továbbjutók keresztbe játszanak egymással, A első-B másodikja, B első-A második, és így tovább)
 
Mexikó - Nigéria
Argentína – Dél-Afrika
Anglia - Ghána
Szerbia – Algéria
Hollandia - Paraguay
Olaszország - Kamerun
Brazília – Chile
Spanyolország – Elefántcsontpart
 
Negyeddöntő:
 
Mexikó – Anglia
Argentina - Szerbia
Hollandia – Brazília
Olaszország – Spanyolország
 
Elődöntő:
 
Brazília – Anglia
Argentína – Spanyolország
 
Döntő: Spanyolország – Brazília, 3-ik helyért: Argentína - Anglia
 
Összefoglalásképpen elmondhatom, hogy végső győztesként Brazíliát tippelem meg. Azt mondják ez lehet az afrikai csapatok vb-je. Vagyis hát melyik ha nem ez?! A tippjeimből látszik továbbvittem őket, még akkor is ha elég valószínűtlen, hogy minden afrikai csapat továbbjut, de ebből nem gondolom, hogy az ő vb-jük lesz. A Nyolcad és negyeddöntőben hullani fognak sajnos…
 
U.i: foci rajongóknak kötelező kommentezni! Főleg olyanokat, hogy milyen hülye vagyok, és mennyire nem értek a focihoz! Mellesleg remélem sikerült jó néhány divatdrukker lelkébe tiporni az írásommal, és a tippjeimmel! J ( mielőtt valaki elkezdeni avval vádolni, hogy én is divatdrukker vagyok a brazilokkal, ajánlanám nekik, az írás elején említett adatot, hogy 1993 óta csak nekik szurkolók, jóban rosszban. Tessék megnézni akkor hány éves voltam. Joga bonito… még ha a hülye barom jelenlegi edzőjük nem is ezt akarja erőltetni…)

A bejegyzés trackback címe:

https://meszibacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr832052140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acsabi44 2010.06.02. 23:05:12

Lehet az Olaszokat utálni de igenis tökélyre fejlesztették a játékukat. ami igenis halálosan hatékony. Én mondjuk személyes preferenciából (kedvenc játékos) drukkolok nekik (már megint), nem a szép játékukért.

Robespierre89 2010.06.02. 23:13:10

Klassz lett. franciákat detto nem szeressem, és így ez újabb jó pont:) egyébként a 4ig Brazília kivételével -helyette Spain- ugyanazokat várom mint te. Viszont egy olyan érzésem támadt pár napja, hogy ezt most az angolok húzzák be. nem utolsósorban: go Paraguay:)

Mészi 2010.06.03. 00:00:56

@Acsabi44: A tökélyre fejlesztett játék nálam egészen mást jelent. Csináld utána a labdával amit Ronaldinho. A Hatékonység ölte meg ezt a sportágat, ahol már csak a maffizózók írányítják a csapatokat, és mindenhol a fogadéási csalásokból élnek. Ebben is éken járnak az olaszok. Ott is csak azért maradnak életben a klubbok, mert korrupt a rendőrség és az igazságszolgáltatás. lehet ezt szeretni. Én nem mondtam, hogy nem, de én inkább a játékra szavazok...

solano4 · http://nufc.co.hu 2010.06.03. 10:56:52

Ezt eddig nem is tudtam, hogy Európán kívül nem nyert még az Öreg kontinens csapata. Amúgy remélem én is, hogy most sem fog ez megváltozni.
Nálam Mehikóóóó és az afrikai(-Algéria) együttesek a nyerők, de a tippem mégis az, hogy a Tótok nyerik a VB-t - némi meglepetésre :)
Csináltam egy vb-tippversenyes oldalt, úgyhogy várlak Mészi (meg persze, aki akar) >> nufc.co.hu/ovsz

ivanmatisse 2010.06.03. 10:59:20

Na álljon meg a menet, Maunika!

Én egyáltalán nem értek egyet a fentiekkel!
Kezdjük azzal, hogy a franciák igenis tovább jutnak és szerintem el is jutnak az elődöntő közelébe. (Megjegyzem én mindig szoktam nekik drukkolni, még ha nem is a kedvenceim) Bár tény, hogy Zidane nélkül talán nem az igazi, de érdekes is lehet, hova fejlődtek Zidane árnyékából a többiek.
Az olaszok játékát én kifejezetten rühellem, nagyon alattomos és unalmas-altató focit játszanak. (Megjegyezném egyébként hogy 4 éve is szerintem győztek volna a franciák, ha Zidane nem veszti el a fejét)
Én a németeket sem írnám le, bár őket sem csípem, de erősen, célratörően fociznak.
A brazil-ajnározásodról meg annyit, hogy oké, világklasszis, gyönyörű a játékuk, élmény nézni, de valahogy a végén mindig el...szák. Ezért szerintem túlzás lenne angol-brazil döntőről beszélni, már csak azért sem, mert az angolok is már csak árnyékuk régi önmaguknak...

Erről ennyit!

ivanmatisse 2010.06.03. 11:01:02

U.i.: A japánok meg egyszerűen k....jók!

Mészi 2010.06.03. 15:11:47

A franciáknak van esélyük továbbjutni, de nem lesznek sikeresek. Ezt az edzőt rühelli mindenki, és volt is sok hülyesége. Egyszerűen már mindenki azt szeretné ha túl lennének a vb.én és végre elmenne. így nem lehet sikereket elérni. Az meg a másik, hogy az elöző vb-én sem érdemeltek döntőt, de így alakult. Azt persze elismerem, hogy még minid gjobban mint az olaszok.
A németeket nem ítam le, remélem érzékeltettem, hogy igenis sajna mindig kell velük kalkulálni, még ha szarok is. De remélem az afrikai kontinens lesz aki jól megszopatja őket végre és nem jutnak tovább! Itt valószínűleg a szívem miatt nem tippeltem őket tovább, de bízom a zulu istenekben! Az angolokról pedig csak annyit, hogy őket azért tettem a döntőben mert a tippjeim alakulásával így jön ki az egyeneskieséses szakasz. Magamnak nem mondhatok ellent! :-) Amúgy ha nem játszottam volna le így magamban, akkor én sem tettem volna őket döntőbe. De van egy kis bibi velük... Az edzőjüket Fabio Cappello-nak hívják.Az olaszok is csak azért fognak továbbjutni, mert Marcelo Lippi az edzőjük. És visszatérve az angolokra, ők a legtöbb rúgott góllal és a legjobb gólkülönbséggel nyerték meg az európai selejtezőcsoportjukat, úgy hogy szerintem nincsenek a csapatukban igazi világklasszis játékosok. ( igen Rooney, Lampard, Gerrard stb nálam a nagyon jó kategóriába tartoznak de nem világklasszisok, mert ha azok lennének, akkor mondjuk mint mondanánk, Messi-re, Ronaldinho-ra, vagy éppen Torghelle-re?)
És igen a japánok jók. De nem annyira, hogy abból a csoportból továbbjussanak!

Mészi 2010.06.03. 16:54:21

Tessék szavazni arról itt és most, hogy melyik lenne a legtréfásabb vb döntő!

Ausztrália - Új-Zéland

Észak-Korea - Dél-Korea

Mexikó - Honduras

Szlovénia - Szlovákia

Uruguay - Paraguay

Mészi 2010.06.21. 16:03:57

Volt egy kis változtatás, mert elnéztem az egyenes kiesés szakaszban a párosításokat. Javítottam az erdeti elképezeléseim szerint, tehát nem az eddigi mérkősések tükrében!
süti beállítások módosítása