"A győzelem nem minden. A győzelem egyedüli és mindenek feletti."

Mészi és a Sport

A Vuvuzeláról, meg egy kis Jabulani

2010. június 16. - Mészi

A vuvuzela egy dél-afrikai népi hangszer utánzata. Ez az mi megőrjíti a főleg európai szurkolókat, játékosokat. Már olyannyira idegesítővé vált, hogy összefogtak ellne. Kérvényezték, hogy tiltsák meg a stadionokba a használatát. Arra hivatkoznak, hogy nagyon zavaró a játékosok nem tudnak tőle koncentrálni és ráadásul a zajszintje is magasabb annál a határértéknél ami már káros az emberi fülre. A kérelmet elutasították Dél-Afrikában, és kérték a világ többi részétől, hogy legyenek tekintettel a hely kulturális és etnikai szokásaira. Most akkor nézzük meg a két oldalt, mert azt hiszem mind a két oldalon van bőven álszentség amiről lehet beszélni.

Nézzük először a hazaiak érdekeit. Ma több százezer ilyen műanyag hangszert adnak el világszerte, mert nem ám csak a helyszínen lehet kapni, hanem rendelni lehet interneten. Nyílván műanyag fröccsöntött árúról lévén szó, gyakorlatilag az előállítási költsége minimális nagy tételben. Azaz irdatlan összegeket lehet vele kaszálni. Na most ez nyílván a helyiek érdeke, akik ezt nem fogják hagyni, ráadásul azt is biztosra veszem, hogy van egy cég amelyik ezeket gyártja, és kizárólagosságot élvez. Gondolom le van védve. Ez is piszkálja az európaiak csőrét, mert ha ők is kaszálnának vele akkor nem hinném, hogy gond lenne. Azt hiszem, hogy a vb-ből mindenki szeretne profitálni, és ez érthető is. Aki beadja a pályázatot azért teszi, hogy keressen a vb-el, mert bizony a szervezés iszonyú összegeket emészt fel. Ha pedig egy ilyen világesemény veszteséges lenne, akkor nem lenne olyan ország aki beadja a pályázatot. Azt is említsük meg, hogy mivel műanyag cuccról van szó nem igazán környezettudatos. Egyszóval nem kulturális és egyéb közhelyszerű okok vannak e mögött, hanem jól megfontolt gazdasági indokok.

Nézzük az európaiakat. Nekik ez egy jó indok arra, hogy legyen mire fogni egy esetleges gyenge játékot. A franciák egyik játékosa egyenesen azt mondta, az első meccsüket a vuvuzela miatt nem tudták megnyerni. Megmosolyogni való kijelentés. Azt azért nem árt tudni, hogy már volt egy világesemény ahol egész végig szólt a vuvuzela őrület, mégpedig a tavalyi Konföderációs-kupa szintén a mostani helyszínen. Nem mellesleg a hazai bajnokságban szintén már régóta szólnak ezek a hangszerek. Szóval a világ (mert túlzás lenne csak az európaiakra korlátozni) tiltakozik a vuvuzela ellen. Például már a BBC is beszállt a harcba.

Hogy ezt az egészet egy kicsit jobban megértsük, nézzük meg miben különbözik általánosságban az afrikai és az európai szurkolási mód. Afrikában ez egy ünnep, ahol buliznak a lelátókon, táncolnak, dobolnak, és egyéb a régi törzsi szokások 21. századi megfelelőivel rukkolnak elő. Gyakorlatilag egy konstans állapot áll fenn függetlenül attól, hogy a pályán mi történik. Én még nem hallottam egyetlen afrikai meccsen sem, hogy kifütyültél volna azt a csapatot amelyik rosszul játszott volna. Az ilyen alibi meccseken Európában már füttykoncertben tört volna ki a publikum. Ez talán érthető is, hiszen elég drága a belépő és nem unatkozni szeretnének akik kilátogatnak egy mérkőzésre. Azt viszont meg kell érteni, hogy Afrikában a mérkőzés az csak egy közvetítő elem ami apropóul szolgál a közösségi összejövetelnek, nem az a fő esemény. Nyílván erről lehet szociológiai, illetne etnográfiai cikkeket találni akit érdekel olvasson utána.

Na most kérdezem én! Jobb lenne az, ha afrikában is ilyen lenne a szurkolói magatartás a lelátókon: CIGÁNYOK! CIGÁNYOK! CIGÁNYOK! Vagy folyamatosan egymást pocsokondiáznák, vagy sportszerűtlenül viselkednének a meccs alatt. Dobálnának stb… Gondolom ez lenne a jobb. Ez a vuvuzela ügy is bebizonyította, (ha továbbgondoljuk ezt e szerint a gondolatmenet szerint), hogy noha Afrikában őshonosok a négerek mégiscsak Európa a legsötétebb kontinens. Kitartást tudok csak kívánni a vuvuzela melletti harcban. Lejárt már a gyarmati korszak amikor európai seggfejek akarják megmondani, mi a jó másnak. És a mondvacsinált gyenge indokokra feleljünk csak nevetéssel! Európa megint leszerepeltél!

És akkor néhány szó a labdáról. Evvel egyre több embernek van baja. Szitál, meg kiszámíthatatlanul pattan stb. Az Adidas szerint ez a valaha volt leggömbölyűbb labda. Persze ezt minden világeseményre készült labdáról elmondják Miért kell minden eseményre új labda? Ezt sem nehéz kitalálni. Biznisz. Gazdasági érdek. Ilyenkor egy csomó labdát lehet eladni.

De hogy ne húzzam túl hosszúra a labda sztorit csak annyit mondok, hogy a csapatok már fél éve evvel a labdával gyakorolhatnak, sőt a januári Afrikai nemzetek kupáján már evvel a labdával játszottak. Szóval elmehetnek melegebb éghajlatra akik szapulják a labdát…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meszibacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr922086141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solano4 · http://nufc.co.hu 2010.06.16. 14:29:49

nekem is kell egy duda...hol lehet venni???

Mészi 2010.06.16. 15:27:19

Ott van a link. 3000 ft+ postaköltség. Az baj, hogy csak egy színben van, ami nem túl jó! De én is akarok szerezni egyet.
süti beállítások módosítása