"A győzelem nem minden. A győzelem egyedüli és mindenek feletti."

Mészi és a Sport

Kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci

2009. augusztus 06. - Mészi

"Csúcs ez a Loki!"

Ez a szalagcím fogadja aki a kezébe veszi a mai Sport-ot! Aki esetleg nem tudná a Loki a Debrecen futballcsapatának a beceneve és a csúcsot az jelenti, hogy továbbjutott a bajnokok ligája selejtezőjében.

Egészen pontosan: DVSC-TEVA - Levedia Tallin (észt): 1-0

Mivel az előző mérkőzésen nyert a Debrecen 1-0-ra így továbbjutott  2-0-ás összesítéssel!

Az, hogy a magyar foci elég kakamatyi, azt nyílván nem kell senkinek bemutatni. Ezt még az is tudja aki nem ért a focihoz. (persze ilyen nincs, hiszen Magyarországon mindenki ért a focihoz, sőt mindenhez de erről majd bővebben egy másik cikkben).

Most arról szeretnék szót ejteni, hogy milyen az a helyzet amikor az észt bajnok megverését 1-0-ra (ami a legkisebb arányú győzelem ugye) csúcsteljesítménynek kell értékelni.

Ha mondjuk oda-vissza 4-0-ra vertük volna őket akkor azt mondanám, hogy igen az csúcs, na de ez???A vicc az, hogy előtte a svéd bajnokkal szemben jutottak tovább, akik papíron erősebbek, és természetesen az észteknél is erősebbek. Már meg sem lepődöm, hogy az Európa ligában a Haladás továbbjutását a kazah Irtis Pavlodar ellen is magasztalták.

Nálam ezek nem jó teljesítmények, hanem elvárható minimumok. A jó teljesítmény az ha mindegyik mérkőzésen 2-3 góllal simán az egész meccset uralva jutnak tovább csapataink, és a csúcs teljesítmény az meg még egy szinttel följebb. (nyílván, most az említett szintű csapatokra értem). A svéd bajnok elleni továbbjutás az jó teljesítmény!

A szakértők minden meccsen elmondják, hogy a mai fociban mindenki erős, már senkit nem lehet lebecsülni. Na hagyjuk a hülye dumát jó?! Nem kell a legerősebb csapatokat venni, elég ha mondjuk egy közepes csapatokat veszünk, svéd, dán, svájci, horvát stb., ezek csapatok ha rosszul is játszanak a kis csapatokat akkor is megverik. Mi meg amikor megverünk egy Máltát akkor örömünnep van és azt írják, hogy újságok, hogy milyen briliáns szép játékkal nyertünk. És a lekezelésről annyit, hogy a Fenerbahce a már említett Európa kupában az első mérkőzésen 5-1 re verték a Honvédot (ami sajnos papírforma, akárhogy szépítjük), és idehaza a visszavágóra a B csapattal jönnek, mert tudják az is bőven elég. És sajnos még így is bőven ők az esélyesek a mérkőzés megnyerését tekintve.

Megértem én, hogy ma már a kis sikereknek is örülni kell, és lassan számunkra a Shetland-Szigetek csapata is komoly ellenfélnek számít, de hát könyörgöm!!! Nekünk folyamatosan önértékelési zavaraink vannak, de azért ez is túlzás. Örüljünk a sikernek, de csapjunk népünnepéjt ha megverünk nem jegyzett csapatot. Röhög rajtunk Európa. És az is jó lenne, ha nem kezdenének el a nagyokosok minden meglepetés győzelem után (ami egy évben egyszer van kb.) beszélni arról, hogy: "igen, most elkezdődött valami, a sok munka meghozta a gyümölcsét, 2 év múlva eséllyel szállunk harcba egy világversenyre való kijutásért" bla bla bla.

Ahhoz az egész focit át kéne alakítani,és nem csak beszélni róla, hanem meg is tenni, és kisöpörni azokat akik eddig okoskodtak és ide jutatták, és teljesen új emberekkel folytatni. De nem kezdek el erről most hosszasan beszélni, mert erről majd külön írok, meg aztán én is csak egy szakértő leszek a 10 millióból.

A címről még: Puskás Öcsi bácsitól származik. Nagyjából igaz, de nekem vitatkoznom kell vele. A rend és fegyelem a vasszigor, az erősebb tréningek, a méltó büntetés, a törvényhozás, és annak betartás, ezek nem kerülnek sok pénzbe, vagy semmibe. Nem hiszem, hogy a bolgár, vagy éppen a román szövetség több pénzből gazdálkodik mint a magyar. De a válogatottjaink között van némi különbség asszem... Ez már csak amolyan magyar szokás, hogy mindet a pénzre fogunk, mert bizony a változás az fájdalmas, akkor mindig érdekek sérülnek. És hát nálunk már a sport is csak politika, ott meg a fejétől bűzlik a hal...

A bejegyzés trackback címe:

https://meszibacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr381292614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valakibeszél 2009.08.10. 10:08:17

Kíváncsian várom a folytatást, különösen a HÖK fertőjére vonatkozó irományokat. Gondolom sok "érdekes" dolgot tapasztaltál az elmúlt években. Eddig nagyon tetszik a blog hangulata. (Vigyázz az elütésekkel!)

boldizsarmarci 2009.08.20. 15:19:56

Hát azért úgy néz ki, a Loki most megcsinálta... Ráadásul pont a példaként emlegetett bolgár ellenféllel szemben. És szerintem maximálisan igazad volt a bejegyzésben, de éppen ezért nem harsogni kell hogy elkezdődött valami, hanem megbecsülni a 10 évente egyszer bekövetkező bravúrt, mert ugyan ez nem jelent semmi hosszútávút egyelőre, de mégiscsak igenis megcsinálták. Bár még van egy visszavágó, de nehéz lesz elrontani.

Csili · http://csili.blog.hu 2009.09.15. 23:04:29

Szervusz Csaba!
Alig tudom elhinni hogy te blogolsz!
Azt még kevésbé hogy ilyen sok mondatot fecsérel valaki egy sportágra, úgy hogy messzire kerüli a sportolást! Most hétvégén lesz nagy sportágválasztó, tessék szépen rá kimenni és megnézni hogy mennyire érdekli a mlsz-t az utánpótlás szervezés. Egy darab kapu és kb. 2 óra hosszat egy senki ácsorog benne. Ennyi! De se egy képviselő se az elnök se senki! Tőlünk legalább kint volt az elnök!
Üdvözlettel
Csili, aki spori

Mészi 2009.09.19. 12:19:50

Szia!

Annak, hogy nem sportolok meg van az oka, amit te jól tudhatsz. Egyébiránt jóval aktívabb életet élek azóta amióta nem találkoztunk. Ettől függetlenül - még ha akadályoztatva vagyok a sportolásban, és még ha elmondható, hogy sok olyan mozgásforma van aminek a hiánya lustaságomra írható - , elmondható: a sportról nem kéne engem kioktatni! Talán egyszer majd az oklevél gyűjteményemet is közzé teszem, ha nem leszek olyan szégyenlős :-)
Az utánpótlásról és az mlsz-ről meg annyit, hogy semmit. Legalábbis itt nem, mert ez az írás nem erről szól, hanem arról, hogy ebben az országban csak a végletek vannak. Ha megnyerünk egy meccset akkor már egyből a vb-re követelik a csapatot, ha elveszít egyet akkor az egész futballvezetés leváltását követelik! Ilyen a magyar ember, talán a jó jelző rá a buta. Meg arról is szól, hogy a sikertelenséget avval palástolják, hogy sikernek könyvelik el a 20. rangú ellenfelek megverését, és lebegtetik a közhelyeket, hogy manapság nincs könnyű ellenfél.
A pénzekben meg nem megyek bele, mert az már politika. Tehát utánpótlásról és annak anyagi finanszírozásáról ennyit. Az, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb sportág az tény, ilyen irányú reklamációkkal nem tudok mit kezdeni. A befektetőknek nem lehet előírni, hogy hova tegyék a pénzüket. Az állami támogatásokról csak annyit, hogy szerintem azt teljesítmény alapján kéne osztani. Azokban a sportágakban ahol van teljesítmény oda többet. De ez már megint egyes emberek érdekszférája, meg politika, úgy hogy no comment.

Csili · http://csili.blog.hu 2009.09.22. 10:39:02

A "magyar ember buta" általánosítás nem jó hozzáállás! Igen, van egy része amelyik mint az ökör olyan, de vannak büszkeségeink is, akikről ez nem mondható el. És valóban a foci a legnépszerűbb, de nem a magyar foci! Hála istennek már nem!
süti beállítások módosítása